duminică, 20 iulie 2008

RACHONI - Aghios Giorgios - 12 km vest de LIMENAS (peisaj). Este una dintre cele mai linistite zone din Thassos si este formata din Skala Rachoni, Rachoni si un sat mic din apropiere - Aghios Giorgios.
--- Conform legendei, primii oameni s-au stabilit aici dupa ce o femeie oarba s-a aplecat asupra unui izvor din zona, si-a stropit fata cu apa si de atunci a putut vedea din nou. Oamenii au construit o biserica aici si s-au stabilit in apropierea ei.
--- Muhammad Ali, fondatorul dinastiei care a condus Egiptul din secolul al 19-lea pana la inceputul secolului 20, a fost crescut in Rachoni pana sa se mute pe continent, in Kavala.
--- Rachoni este satul cu cei mai vechi maslini de pe insula si de-a lungul timpului, el si-a pastrat traditiile si obiceiurile, fiind un loc potrivit pentru a experimenta stilul de viata grecesc.


Prinos - Skala Prinos - 20 km vest de LImenas (peisaj). Dupa descoperirea petrolului si dupa instalarea platformelor de extragere, Prinos a devenit una dintre cele mai dezvoltate si importante localitati de pe insula. Pinii din zona aceasta, numiti "dassylio", cresc foarte aproape de tarm, creand iluzia ca ies din mare. Din Prinos se poate cumpara ulei de masline biologic, numit "Kardiofyllo".
--- Zona este formata din Megalos Prinos (satul din munte), Micro Prinos, Prinos, Skala Prinos si Neos Prinos, acesta din urma fiind cel mai recent construit. Neos Prinos este cel mai dezvoltat din punct de vedere al facilitatilor turistice. Skala Prinos este unul din porturile cele mai importante ale insulei, unde puteti ajunge cu ferryboatul pe ruta Kavala - Skala Prinos (75 de minute).
--- Prinos e un loc ideal pentru camping, pentru ca aici gasiti unul dintre cele mai bine organizate campinguri din Grecia - Camping EOT Prinos . Campingul apartine comunitatii locale din Prinos si municipalitatii din Thassos si are o suprafata de aproximativ 20 000 m², cu 800 m de plaja cu nisip si 303 locuri separate de tufisturi si copaci, pentru corturi si caravane.



Kazaviti
(satul aproape parasit). Construit pe un deal impadurit la poalele vaii, este unul dintre cele mai frumoase sate ale insulei. Din nefericire, astazi Kazaviti este aproape parasit, dar casele vechi din piatra inca mai stau in picioare, dar nu mai sunt vizibile din cauza verdetii. Satul Kazaviti (megalo) a avut in zilele lui de glorie o scoala foarte importanta pentru zona respectiva. Astazi se pot vizita casele din piatra si ce a mai ramas din vechea scoala. Mai mult, una dintre atractiile de aici sunt micile cafenele inconjurate de verdeata.


Skala Sotira (3 km de Skala Prinou - nord). Se intinde de-a lungul unei plaje linistite, si desi in ultimii ani turismul s-a dezvoltat destul de mult aici, zona ramane unul dintre cele mai linistite si ohihnitoare locuri de pe insula. Pe timpul romanilor aici existau bai si zona era renumita pentru atmosfera odihnitoare. De aici, un drum de 3 km ne duce spre satul Sotiras. De-a lungul drumului turistii pot vedea numeroase capele mici.
--- Satul Sotiras este situat in interiorul insulei, pe muntele Ypsario, la o altitudine de 300m si este perfect pentru vacante de vara, intrucat este o zona unde clima este blanda, iar privelistea este foarte frumoasa. Satul a pastrat intacte casele vechi, manastirea Aghios Panteleimon si fantana construita in 1888 in piata centrala. Acest sat nu a suferit foarte multe interventii de modernizare si de aceea ramane unul dintre satele clasice pe care le puteti vizita in Thassos.
--- Daca ajungeti aici, trebuie sa va opriti la brutarie, pentru a cumpara probabil cea mai buna paine din Thassos.


Kallirachi - Skala Kallirachi (nord). Este unul dintre cele mai mari sate de pe insula. Zona este impartita in doua comunitati: cea de sus, de pe munte si cea de pe coasta.
--- Conform unei legende datand din anul 1745, Kallirachi era situat in alta parte, dar a fost distrus de pirati. Se spune ca Printul Savel a scapat si a construit din nou orasul exact in locul unde se afla astazi. Initial orasul s-a numit "Kaki" (= rau). Dupa ce piratii au distrus orasul, locuitorii l-au numit "Rachi". De aceea, astazi satul poarta numele de Kallirachi, o combinatie intre cele doua nume.
--- Cea mai importanta atractie este muzeul folk care a fost gazduit intr-un conac foarte frumos pastrat datand din 1880 si care este si centru cultural.
--- Satul este inconjurat de maslini si are un climat placut si uscat,strazile sunt inguste si intortocheate, iar cea mai buna metoda de a descoperi satul este plimbarea pe jos.
--- La numai un kilometru in afara satului puteti vizita manastirea Aghii Anarghyrii, situata intr-un peisaj incantator. Se spune ca aici au avut loc miracole, fapt ce le da curaj si forta localnicilor. Coborand spre coasta pe o distanta de aproximativ 2,5 km, ajungeti la Skala Kallirachi, unde plaja este destul de accesibila, iar apa foarte limpede.


Maries - Skala Marion (sud). Este un sat medieval cu case construite foarte aproape una de cealalta din motive economice si de securitate.
--- La aproximativ 13 km de satul Maries se afla Skala Marion, sau Skala Maries, care in trecut a fost port pentru satul Marion . Pe vremea aceea aici traiau numai pescari si marinari. In timpul sezonului, aici vin foarte muti greci si italieni.

Limenaria - Kastro - sud - distractie). Este o localitate mare care a luat nastere la sfarsitul sec 19. Portul din Limenaria a inceput sa aiba importanta comerciala din 1903, cand firma germana Speidel a inceput sa il foloseasca pentru a incarca pe vapoare minereurile extrase din zona. Cladirea cu birouri a firmei respective, numita "Palataki", abandonata de mult, inca mai sta in picoare in portul din Limenaria si este un exemplu arhitectural din secolul 20.
--- Primii locuitori ai orasului au venit din satul Kastro, care mai apoi a fost abandonat. Populatia s-a marit in momentrul in care s-au stabilit aici refugiati din Asia Mica.
--- Se poate vizita muzeul folck si un muzeu micut numit Papageorgiou.
--- Nu ratati plaja Metallia, unde sunt abandonate minele de aur
--- Foarte aproape se afla plaja Tripiti, care desi nu are destule facilitati, este un punct de atractie al statiuni.
--- In satul fantoma Kastro exista o capela unde sunt pastrate si acum oasele mortilor.



Pefkari (sud – distractie). Este situat intre Limenaria si Potos (la o distanta de 1 km fata de Potos si 3 km fata de Limenaria). Pefkari si-a luat numele de la padurea de pini din zona, plaja este foarte bine organizata, are toate facilitatile si a primit steagul Albastru, pentru limpezimea apei, curatenie, buna organizare.
--- Daca vreti sa va bucurati de cluburi si sa nu fiti deranjati de muzica si zgomot, Pefkari este alefgerea cea mai buna, pentru ca este o zona linistita, iar in apropiere, in Limenaria sau Potos, gasiti numeroase cluburi si baruri. Pe drumul spre Limenaria este discoteca in aer liber "Bolero" sau clubul "Barel" de langa ea.
Pentru sporturile de apa aici este renumita firma de inchiriere "Albatros", de unde puteti opta pentru barci, banane, ski nautic, jetski.

Potos (sud - distractie). Este una dintre cele mai mari si mai importante zone unde s-au construit case taranesti apartinand oamenilor din Theologos pentru ca era cea mai apropiata zona legata de satul Theologos prin sosea si pentru ca era port pentru aceast sat.
--- Daca vremea este favorabila si cerul este senin, din Potos puteti vedea Muntele Athos chiar in fata.
--- Plaja are o lungime de 2 km, iar pe faleza gasiti taverne si baruri si mici cluburi din loc in loc.


Theologos - satul calugarilor din Athos (peisaj - istorie). Este un sat vechi, construit in munti, la nord de Potos. Aici calugarii de pe muntele Athos au venit si s-au stabilit pentru ca zona este una linistita si inconjurata de verdeata. Ei au profitat de aceste avantaje pentru a construi manastiri in Theologos.
--- In perioada in care a inceput declinul insulei Thassos din cauza piratilor, Theologos a ineceput sa se dezvolte si sa devina cel mai important sat de pe insula. Theologos a jucat un rol important, fiind capitala insulei si centru administrativ pana la mijlocul secolului 19. Dupa ce a scapat de sub dominatie turca, Theologos si-a pierdut o parte din glorie, dar ramane unul din satele care trebuie vizitate daca mergeti in Thassos.
--- Arhitectura caselor ne arata stilul de viata al oamenilor care locuiau demult in Theologos. Acoperisurile caselor erau facute din piatra. Satul si-a pastrat foarte bine traditiile, iar oamenii si astazi se imbraca in costume traditionale la nunti.
--- Daca vizitati Theologos, puteti cumpara cadouri de la un magazin unde suvenirurile sunt facute de mana. De asemenea, puteti cumpara pantofi lucrati manual de singurul cizmar din sat.
--- Theologos e renumit pentru biserica Sf. Dumitru, construita undeva intre 1803 si 1833. Altarul este sculpatat in lemn si arata scene din Biblie.
--- Muzeul de unelte vechi si haine traditionale.
--- Cascada din Theologos, este amplasata intr-un cadru natural mirific, dar este destul de greu de ajuns la ea fara indrumarea unui localnnic.



Astris
- sud-est (peisaj). Numele satului Astris deriva de la cuvantul grecesc pentru stele pentru ca in cea mai mare parte a anului cerul este senin si instelat. Apa este cea mai buna, iar climatul este bland, asta desi in zona vegetatia este saraca, Astris este o regiune cu peisaje frumoase.
--- Nu rata „Piscina naturala” - Plaja din Astris este linistita, iar apa nu este foarte adanca, o atractie a locului este piscina naturala de aici.


Alyki – sud (peisaj - istorie). Aliki este o zona cu multe monumente antice si medievale. Monumentele de aici ne arata ca in antichitate regiunea era prospera. Cele mai importante sunt: sanctuarul, pesterile de cult si carierele de marmura si ramasitele celor doua basilici datand din era bizantina (care sunt construite la o distanta mica de carierele de marmura).

Potamia - Skala Potamia - 11 km sud de Limenas (peisaj). Satul Potamia este construit la poalele muntelui Ypasario, cel mai inalt munte din Thassos. De mare interes este muzeul dedicat operelor sculptorului Thasian Polygnotos Vaghis.
--- Skala Potamia este la o distanta destul de mica fata de satul din munti. Plaja de aici este foarte mare, apa este limpede, iar locul este potrivit pentru familii care au copii. Exista multe taverne si magazine.



Panaghia – Skala Panagia – est (peisaj-istorie). Panaghia este un sat Thasian traditional cu o istorie bogata. A fost construit acum 300 de ani si este unul dintre cele mai bogate sate de pe insula.
--- In sat sunt 11 capele (exokklesia), care au servit ca loc de refugiu pentru crestini in vremurile grele. Printre capele se numara: Aghios Athanasios (1818), Aghii Constantinos & Eleni, Aghios Caralambos (1825), Aghios Panteleimon, Aghios Georgios (1830), capela Fecioara Maria (Panaghia) (1845).
--- Istoria satului este strans legata de religie, chiar numele Panaghia insemnand "Fecioara Maria". Satul este renumit pentru delicatesele din carne de capra si pentru dulciuri.

0 comentarii: